HTML

Grafogirl

Friss topikok

Linkblog

Nyugdíjnyilatkozatok leadása? De mi a helyzet Dél-Amerikával?

2011.01.11. 04:26 Grafogirl

Azt olvastam, hogy “Akadozik a nyugdíjnyilatkozatok leadása külföldön?” De mi a helyzet Dél-Amerikával? Sokunknak eszünkbe sem jut, a nyugdíjnyilatkozat személyes leadásának még a gondolata sem, ugyanis egész Dél-Amerikában csak két külképviselet létezik!

 

A Buenos Aires-i Argentínában, és Brazíliában, Brazília városában.

Buenos Aireshez tartozik: Argentína, Bolívia, Chile, Ecuador, Paraguay, Peru és Uruguay. Brazíliához: Brazília, Guyana, Kolumbia, Suriname, Venezuela.

Néhány példa, arra ha épp az ország fővárosában lakunk, akkor mennyit is kellene utazni a legközelebbi külképviseletig! Nézzünk néhány közelit:

Sao Pauloból (Brazília) Brazília városa (Brazília) 1000 km

Na igen maga Brazília, mint ország is óriási és épp Sao Pauloban szünt meg a konzulátus ahová a repülőgépek beérkeznek!

Santiago (Chile) –Buenos Aires (Argentina) 1500 km

Lima (Peru) - Buenos Aires (Argentina) 4200 km

La Paz (Bolívia) - Buenos Aires (Argentina) 2600

DE! Caracas, (Venezuela)- Brazília városa, (Brazília) több mint 14 óra repülővel, 2 átszállással és ez az egyik leggyorsabb út! Viszont Caracasból Budapestre már 13, 5 óra alatt el lehet jutni 1 átszállással!!!:)))

A konzulátus ügyfélfogadása Buenos Airesben heti kétszer 10-13 óra között! Kedden és csütörtökön, de 1 héttel korábban be kell jelentkezni. (Ez az információ jelenleg nem található a konzulátus honlapján!)

Brazília városában az ügyfélfogadás előzetes bejelentkezés alapján hétfőtől péntekig 9:00-13:00 de ott legalább januárban néhány fogadónapot tartanak Sao Pauloban is!

 

Elgondolkodtató, hogy a XXI. században tényleg senkinek sem jut eszébe az elektronikus ügyintézés!?

 

Persze számos történetünk van, hogyan és miképp kellene egész Dél-Amerikát átfogó levelezésbe fognunk egy-egy hivatalos papír elintézése miatt, hiszen állampolgári kötelességünk bizonyos dolgokat bejelenteni a külképviseleteken!

Így a nyugdíjnyilatkozatok leadásán már meg sem lepődtünk! Jelenleg nekünk még egy új útlevél igénylése is komoly gondot jelent. Ugyanis az egyik konzulátuson, ahová tartozunk, teljesen logikusnak tartják azt, hogy az ideiglenes útlevél igényléséhez szükséges 1 nyelvű, csak magyarul íródott adatlapokat miután kitöltöttük, az adott dél-amerikai ország külügyminisztériumában is lepecsételtetjük, majd elpostázzuk a konzulátusra. Nyilván egy spanyol nyelvű országban, a magyar papírost szó nélkül le fogják pecsételni, mivel édes anyanyelvünket a világnyelvek között tartják számon!


Félreértés ne essék! Nem az a gond, hogy megszüntették a nagykövetségeket! Eddig sem nagyon vettük hasznát de ez egy hosszabb történet és valóban kidobott pénz minden dél-amerikai országban külképviseletet fenntartani, nagy házzal, személyzettel stb. Talán még az összevont, több országgal együtt fentartott külképviseletnek lenne értelme pl. egy magyar dolgozóval.

Visszatérve a nyugdíjnyilatkozatokra. Kötelező a személyes megjelenés! Aki ezt kitalálta, annak nem volt még világatlasz a kezében és fogalma sincs arról mekkora távolságokra vannak a külképviseletek! Arról nem is beszélve, hogy mennyi igazolás szükséges: tartózkodási és munkavállalási engedély, munkaszerződés és munkáltatói igazolás stb. különben nem fogadják el a nyilatkozatot. Olyan nincs, hogy valaki gyereket nevel, nem dolgozik, az nem nyilatkozhat!

De még mindig nem fér a fejembe! A XXI. században tényleg senkinek sem jut eszébe az elektronikus ügyintézés!? Hacsak... pont nem épp az a cél, hogy ilyen rövid idő alatt minél kevesebben adják le a nyilatkozatukat! Bár ez szimplán csak spekuláció a részemről!

 UI: Igen, ez a helyzet Dél-Amerikában, ám mindez igaz Európára, Észak-Amerikára, Ázsiára, Ausztráliára stb.

UI2: Az index erről szóló cikke: itt index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/10/akadozik_a_nyugdijnyilatkozatok_leadasa_kulfoldon/

8 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://grafogirl.blog.hu/api/trackback/id/tr972575760

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem dolgozol? Mars haza! 2011.01.20. 22:01:07

Több mint egy éve érkeztünk a  Királyságba, lelkesedésünk azóta is töretlen . Örömbe üröm  szinte csak akkor vegyül, ha hazalátogatunk, vagy ügyintézésre kerülne otthon sor.Az tipikusan jó magyar. Az egy dolog, hogy odahaza az orvosnál m...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grafogirl 2011.01.11. 14:26:37

ja csak mellékesen, pl. amikor én ideiglenes munkavállalási vízumot kértem, ez Dél-Amerikában nem két napos ügymenet! nagyjából 4x kellett bemennem a hivatalba majd kaptam egy papírt, hogy "az ideiglenes vízum ügymenete folyamatban van!" Ezzel a papírral léphettem ki az országból, mivel már nem voltam turista de még nem jött meg a vízum és ezt kellett mutogatni majdnem fél évig amíg meg nem jött az ideiglenes vízum!!

avram iancu 2011.01.19. 09:27:00

Picit "rétegproblémának" tűnik nekem a nyugdíjnyilatkozatok dél-amerikai leadásának esete.

Grafogirl 2011.01.19. 13:19:59

@avram iancu:
Rétegprobléma? Végig olvastad? Ez az írás nem csak Dél-Amerikára vonatkozik! Bárkire aki KÜLFÖLDÖN van. Óriásiak a távolságok Amerikában, Ausztráliában stb. Alig van konzulátus és valakit több ezer km-es utazára kötelezni egy papír leadásáért!??
De az a nő, aki csak a gyerekét neveli külföldön és nem tud munkáltatói igazolást felmutatni, az sem nyilatkozhat! A barátnőm épp ilyen Görögországban! Neki is haza kellenne utaznia! Szóval Európában ugyanez a helyzet! Csak ott esetleg egy fapadossal van esély a hazautazásra!
Ja megjegyzem arról cikkeznek hogy épp a külföldön élőknek érdemes maradni a mánnyugdíjpénztárban!

TEhát nem rétegprobléma! A törvények egységesek és mindenkire vonatkoznak! Ráadásul a cikkben írtam a az elektronikus ügyintézésről! Nem csak a nyugdíjnyilatkozatoknál lenne fontos, hanem pl. ha egy turista elveszíti az utiokmányait!

De itt a index cikke is erről: index.hu/gazdasag/magyar/2011/01/10/akadozik_a_nyugdijnyilatkozatok_leadasa_kulfoldon/

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2011.01.19. 18:00:26

@avram iancu: szerintem lenyegtelen, hogy retegproblema vagy sem. En csak itt Angliaban is tudok legalabb 5 emberrol, aki amiatt nem nyilatkozhat(ott), mert:

-kisgyerekkel van otthon, utolso munkahelye Magyarorszagon volt, de kikoltozott
- volt olyan is, akinek reszmunkaidos munkai vannak
-paromnak konkretan jelenleg nincs munkaja, igy o sem nyilatkozhatott itt.
Es meg sorolhatnam.

Lenyegtelen, hogy retegproblema , vagy sem, viszont igazan bosszanto, hogy csak azoknak fogadjak be hivatalosan a papirjat, aki itt dolgozik, vagy itt tanul. Mikozben az adott orszagnak lehet akar allampolgara is, illetve lehet ott lakcime, tehat igencsak valoszinu, hogy ott el.

Grafogirl: latom kikerultem az Index cimlapra te is, gratula. Jol tetted, legalabb talan valamit elertunk.

Grafogirl 2011.01.20. 13:44:17

@tildy:): uhh köszi Tildy, hogy elküldted a linket, amikor én felébredtem akkor már nem volt kint! :) így nem is vettem volna észre, ha nem küldöd! köszzzzi.

Grafogirl 2011.01.20. 13:58:01

@tildy:): Igen az Európában élő ismerőseim mind arról számoltak be hogy lehetetlen leadni a nyilatkozatot! Vagy azért mert otthon neveli a gyerekét és így nincs munkája! Vagy azért mert messze van a követség, vagy mert egyszerűen olyan igazolásokat kérnek, amit nem tudnak bemutatni!
süti beállítások módosítása